Vse o prodaji vstopnic Spletna prodaja vstopnic Cart

NOVA SEZONA, NOVA REALNOST

#novasezona #komedije #koronacas #namjemar #igramonaprej

Kakšno leto! V prvih mesecih leta smo najprej iskali proste dneve in ure v nabito polnih urnikih, igrali od Murske do Kopra, od Novega mesta do Kranjske, tudi po več predstav na dan! Sredi marca pa – odklop! Ko sem razmišljala, kako zelo nas 'boli' korona, kako nas je prizadela in kaj vse je vzela ljudem in nam v Špas teatru, se je v meni rodila nova odločnost, da se v novi sezoni borim s tem, kar najbolje znam…

Borili se bomo z ustvarjanjem! Špas in vsa ekipa. Le tako lahko še naprej skupaj uresničujemo poslanstvo Špas teatra in jaz moje osebno poslanstvo – polepšati ljudem njihov vsakdan. 

PRISILEN ZAKLJUČEK SEZONE 2019/20
Organizatorji predstav in prireditev od začetka marca nismo uprizarjali oz. organizirali dogodkov. Izpadle so vse predstave in s tem vsi prihodki iz naslova prodaje vstopnic, ostali pa so nam vsi stroški, ki smo jih že vložili v oglaševanje, najemnine, organizacijo, tekoči stroški vzdrževanja dvoran. Seveda ti teh nihče ne bo povrnil! Lahko pa bi bili (vsaj delno) odpisani, subvencionirani, a niso.

Zato se še naprej vsak organizator sam bori za lastno preživetje. To sem povedala že večkrat, ampak Špas teater od države vse od prvega dne delovanja v 1997 do sedaj ni prejel niti evra in ga nismo niti sedaj.


 

Z jesenjo je prišla nova realnost in skupaj s publiko se spopadamo z njo
Še enkrat znova se je izkazalo, da smo ljudje tisti, ki krojimo našo lastno realnost, ki lahko razumemo razmere in soljudi. Velika večina imetnikov naših vstopnic nam je zaupala do te mere, da so zadržali svoje vstopnice do jesenskega dela sezone, počakali, da se razmere umirijo. Publika, za to smo vam vsi v Špasu neizmerno hvaležni.

No, razmere pa sedaj, ko vstopamo v novo sezono, še zdaleč niso več enake – nove kapacitete dvoran so brutalno zmanjšane, na slabih 30 % prejšnjih in finančne konstrukcije so podrte – najhitreje se to vidi takrat, ko želiš nastopiti v drugem kraju. Vsaka dvorana ima namreč svoj ekosistem delovanja in z vsako dvorano posebej je treba usklajevati število sedežev, možnosti za prodajo vstopnic, upoštevati že prodane vstopnice, delati razpored po novem sedežnem redu, s primerno razdaljo... si predstavljate, kajne? Že ko bi trije ali štirje obiskovalci iz istega gospodinjstva želeli priti na predstavo, se red v dvorani podre in vsakič ga je potrebno zgraditi znova. Vam povem, da bi se še univerzitetni profesor matematike včasih izgubil v vseh teh kombinacijah in variacijah!

Če povem drugače, so namesto ene predstave zdaj potrebne tri – in seveda že zdrava logika pove, da ne morajo igralci 3-krat v nek kraj oziroma na oder, da nastopijo 3-krat namesto 1-krat, za enake honorarje, sicer ne bi mogli zadržati cen vstopnic, kot so bile pred to katastrofo od korone… a v obzir je treba šteti še vso drugo organizacijo in fiksne stroške (načrtovanje dogodka, prodajo vstopnic, tehnično osebje, prevoze, nastopajoče za vsako izvedbo, najemnine ipd.).

 

BORBA ZA SMEH, KI GA LJUDJE POTREBUJEJO
Ljudje potrebujemo smeh. Ljudje brez smeha ne moremo živeti! Med korono se je pokazalo, da humor rešuje – ko ti je najbolj hudo, smeh pomaga, ker razbremeni in razelektri. In prav zato sem se odločila, da bomo stisnili zobe, zategnili vse vprege, napeli vse moči, ki jih imamo - in se podali v novo sezono 2020/21.

 

VARNOST NA PRVEM MESTU  
Izzive smo premagali, ekipa Špas teatra je sprejela nova izhodišča in podali smo se na pot ustvarjanja nove sezone. Poletje smo izkoristili za to, da smo usklajevali termine (znova in znova in znova) ter v sodelovanju z NIJZ postavljali organizacijo bodočih predstav, da bodo popolnoma, absolutno, 100-odstotno skladne z zahtevami in priporočili NIJZ. In smo prišli do konca! Izpolnili smo vse zahteve, polepili prostore z navodili, pravili in priporočili, reorganizirali dvorano, opremili preddverje, zunanjost, zaledne prostore, toaletne prostore, na tla nalepili oznake, namestili brezstične razkuževalnike, dodali steklo, čistili, ribali, drgnili… za to, da smo pridobili ZELENO KLJUKICO IN DOVOLJENJE NIJZ. In smo ga dobili. Poleg tega pa z vsemi aktivnostmi še od Kongresnega urada prejeli certifikat 'varno in zdravo na dogodke'. Med prvimi smo tako uresničili vse, kar je bilo v naši moči, da nadaljujemo z ustvarjanjem.

Narod brez kulture umira na obroke in le kdo naj bi skrbel za uprizarjanje, če ne mi, ki smo za to poklicani.

Povem vam, da ko prideš na ogled predstave imaš res dober občutek – čutiš dobro organizacijo, resnico za vsemi zapisanimi besedami ter naše srce pri uresničevanju. Čutiš to! Obiskovalci nam to tudi večkrat povedo!


Slika: Ekipa AVDICIJE v Špas teatru; fantje so si nadeli maske, a jim vidiš po očeh, da se še vedno smejijo (Foto:arhiv Špas teater)

Tolikokrat sem zapisala, katere ukrepe vse izvajamo, odgovarjala na pogosto zastavljena vprašanja… da je nastal iz tega pravi mali priporočnik za varen obisk oz. ogled predstav v Špas teatru.

 

IMAMO DOVOLJENJE NIJZ – KAJ TO POMENI
Na trgu je takšna poplava informacij, da se nemalokrat izgubimo v njih. To, da imamo dovoljenje NIJZ za uprizarjanje dejansko pomeni, da smo naredili absolutno vse, kar smo lahko, da ljudje lahko pridejo v gledališče in uživajo, kot so doslej. Seveda pod novimi pogoji in SMEH je spet doma v Špas teatru!

 

Komentarji naših obiskovalcev so zelo pozitivni:


NA PROGRAMU SEZONE 2020/21 VELIKE GLEDALIŠKE USPEŠNICE

Leto 2020 smo pričeli s programom samih velikih uspešnic! V prejšnji sezoni so ravno dobile zalet, se povzpele na vrh slovenskih gledaliških lestvic, navdušile občinstvo, nato pa morale žal obmirovati.

Zato v novi sezoni 2020/21 nadaljujemo z uprizarjanjem teh izjemnih komedij. Prav vsaka od njih je že v uvodu prejšnje sezone doživela fantastičen odziv publike:

  • Komedija AVDICIJA z obema ekipama 1 in 2, ki jo uprizarja svet slovenskih komikov,
  • KRIZA SREDNJIH LET Ranka Babića, ki je presegla vsa pričakovanja in požela še večji odziv kot že tako rekorderska Moška copata. V januarju smo zagnali tudi 'sveže začinjeno in pripravljeno'
  • komedijo EROTIKA PO EMERŠIČU (Bojanu), ki buhti od kakovostnega besedila in Bojanove žlahtne izvedbe – občinstvo je komedijo sprejelo z izjemnim odobravanjem in prvi komentarji so bili – ja to komedijo pa mora videti vsak! Tako je, da nas Bojan malo ohladi na ravno pravih mestih ter ogreje na še bolj pravih ;)
  • V programu so tudi LJUBEZENSKE PREVARE, duhovito napisana in odlično odigrana romantična komedija z zelo atraktivno zasedbo, dodali smo še
  • zvezdniški VIVA LAS VEGAS SHOW, v katerem nastopajo: Uroš Perić, Omar Naber, Oto Pestner in Tina Gorenjak kot prefinjen element ženstvenosti v tej tako možati zasedbi,
  • na Dnevih komedije nagrajeno komedijo REALISTI, ki jo je režirala prav tako žlahtna režiserka Tijana Zinajić – moja dobra, stara znanka, s katero sva ustvarjali že 5žensk.com. Prav Tijani sem zaupala posebno presenečenje sezone, čisto novo komedijo
  • VEČNO SAMSKA,  v kateri osrednjo vlogo prevzema izjemna Tina Gorenjak, ki je tudi soavtorica predstave.


NOVA KOMEDIJA S TINO GORENJAK – VEČNO SAMSKA

Odkrito govori o vseh križih in težavah, pa tudi radostih samskega stanu. Ker veste, biti samski je lahko tudi ena velika komedija!


Nova komedija z večno samsko Tino Gorenjak v glavni vlogi. Foto: arhiv Špas teater

Moja pogumna Tina (Gorenjak)! Poleti sva se lotili priprav, scene, idej, kostumov, plesnih vložkih, v katerih bo blestela skupaj z zmagovalcem lanske sezone oddaje Zvezde plešejo, Arnejem Ivkovičem (ki je po odru vihtel čudovito Tanjo Žagar)! Tina je v vlogi same sebe povsem odkrito in brez zadržkov, zapor in dlake na jeziku izpovedala svoje tragikomično iskanje ljubezni - dol boste padli, kako je dobra, zabavna in smešna! J Predstava bo premierno na odru v oktobru in tudi ta že ima dovoljenje NIJZ.


V NAŠEM GLEDALIŠČU SPOŠTUJEMO PRAVILA

V našem gledališču se nosi maske. Nosi jih osebje, igralci za odrom, v dvorani in tudi občinstvo. Pri nas divje skrbimo za upoštevanje pravil, za red, čistočo, distanco in razkuževanje in smo maksimalno ozaveščeni ter odgovorni pri izvajanju naše dejavnosti

– ker če nam bo vzet SMEH, bo nam ljudem vzeto skorajda vse.

Slika:  Igralci komedije Ljubezenske prevare - v našem gledališču se striktno spoštuje vsa pravila in priporočila NIJZ.
 

Ta stran uporablja piškotke, da lahko zagotavlja najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Če nadaljujete, se strinjate z uporabo piškotkov na tej strani... OK