Vse o prodaji vstopnic Spletna prodaja vstopnic Cart

Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar, slovenska gledališka in filmska igralka se je rodila 5. maja 1960 na Ptuju. Na gledaliških deskah se je počutila domače že v osnovni šoli, v času srednješolskega izobraževanja pa je že sodelovala v Gledališču III na Ptuju. Šolanje je nadaljevala na AGRFT v Ljubljani, na oddelku za igro in umetniško besedo. Leta 1981 je absolvirala z vlogo Alvingove v Ibsenovih Strahovih, v letniku profesorjev Franceta Jamnika in Zvoneta Šedlbauerja.

Do leta 1987, ko se je zaposlila v ljubljanski Drami, je igrala v različnih gledališčih, predvsem pa v nekaj slovenskih filmih in 1978 postala igralka leta za vlogo Suzane v Štigličevem filmu Praznovanje pomladi.

V SNG Drami Ljubljana je sodelovala z različnimi režiserji in v različnih žanrih oblikovala zelo raznolike ženske like. Skoraj nikoli naivnih zapeljivk, njeni liki so bili trdni, boreči se, celo napadalni. Nase je opozorila tudi s preciznim, doslednim, občasno cinično začinjenim humorjem, ki ga je vnesla v mnoge ženske like, ki jih je oblikovala.

Leta 1997 je prejela Borštnikovo nagrado za vlogo Ane v Metuljevem plesu Drage Potočnjak, leto kasneje pa Nagrado Sklada Staneta Severja za vlogo Ruth v Pinterjevi igri V prah se povrneš.
 
Ustvarjanje v ljubljanski Drami je zanjo le del njene poti, saj se odloča za gostovanja tudi izven matične hiše (GOML, Špas teater, Drama SNG Maribor…), predvsem pa je redna gostja na slovenskem filmu in na televiziji, kjer jo mnogi poznajo kot Ano Jazbec iz nadaljevanke Pod eno streho.

Vir: Sigledal/wiki
Zvezdana400x400 400x400
Ta stran uporablja piškotke, da lahko zagotavlja najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Če nadaljujete, se strinjate z uporabo piškotkov na tej strani... OK