Vse o prodaji vstopnic Spletna prodaja vstopnic Cart

Špasovih 20 let

Vse najboljše dragi Špas teater, vse najboljše dragi obiskovalci!

 Lepo vas pozdravljam v praznični sezoni, ko naš Špas teater praznuje že 20. rojstni dan! Najbolj dragoceno darilo smo že zdavnaj dobili – to sta vaš dolgoletni smeh in zvestoba, ki nam jo izkazujete iz sezone v sezono. Od 90-ih let pa vse do danes! In čeravno rojstni dan praznuje Špas teater, je letošnja sezona tako zelo posebna, čustvena in praznična, da bomo za vašo čudovito prijateljstvo raje kar mi obdarovali vas. Pripravili smo vam vrsto gledaliških presenečenj in ugodnosti. Zato, ker je Špas v tem času postal del vas in ustvarja – samo za vas. Že čudovitih 20 let!
Hvala vam in vse najboljše! 
-Urška Alič, direktorica Špas teatra

Pisalo se je leto 1997… prejšnje tisočletje… in na toplo jesensko soboto 26. oktobra

… je padla nedolžnost. Začne se najbolj nora zgodba – o čem drugem kot o norosti. Skupaj z njo pa tudi dogodivščina špasnih komedij, ki traja že 20 let! Zakaj je tako posebna? Ker vam je pričarala vse, kar gledališče zmore: strasti, dramo, ljubezen, skoke čez plot, norost, resnice in laži… esenco teatra! Res smo veseli, da je za nami 20 tako plodnih in živahnih let! Špas teater je v 20 letih postal vaše gledališče! Saj veste: tvoje, moje, naše, gledališče vseh Slovenk in Slovencev! V tem času smo v Špasove barve odeli že mnogo slovenskih odrov, pripeljali smeh v vse večje dvorane in s komedijo razveseljevali vse generacije širom po Sloveniji.

Čaka vas najbolj zabavna sezona do sedaj!

Za 20. jubilejno obletnico smo vam pripravili same gledališke poslastice.

Gledalke in gledalci Špas teatra ste krasno občinstvo, ki si ga vsako gledališče lahko samo želi!

Točno po dveh desetletjih vas bomo pocrkljali z našo prvo predstavo, maksi uspešnico Dan norosti! In tu se šele začne – premierno vam bomo odigrali vrhunski komediji Nora dekliščina in Poštar, ponovili najbolj uspešne komedije prejšnje sezone (Alpska saga, Moška copata, Bunderla&Godler šov, Jonas, Moški so z Marsa, ženske so z Venere in Matilda, počak’!) ter na našem odru gostili najbolj zabavne predstave drugih slovenskih gledališč.

Hej, se še spomnite leta 1997… in 20 lepih let?

20 špasnih let ni malo. V Sloveniji in v Ameriki so se zamenjali kar 4 predsedniki, Madonna je osvojila 6 Grammyjev, zgodilo se je 10 olimpijskih iger, v vesolju je bilo odkritih 117 novih nebesnih teles in v Hollywoodu so podelili več kot 600 Oskarjev! Konec 90-ih nas je večina telefonirala še prek stacionarnih telefonov in iz javnih govorilnic, sporočila smo brez smeškov veselo pošiljali po klasični pošti in pisali še na tipkalne stroje. Glasbo smo si vrteli z gigantskih radijev, se igrali na ‘slot mašinah’, besedila kopirali na floppy disketah B, ogromni računalniki pa so nam ‘pojedli’ polovico delovne mize! Ko so nam prvi mobilci, Motorole in Nokie, ki niso bili več videti kot opeka, vzeli dih, je bil Denis Avdić še v srednji šoli, Jonas Ž. pa je v oddaji Brez zapor do solz zabaval gledalce in širil novice o svetovnem čudu – internetu.

In v tem času … smo v Špas teatru osrečili 2.000.000 ljudi. 

Na toplo jesensko nedeljo, 26. oktobra 1997…

Bil je čas za prvo predstavo … in izbrali smo res najboljši naslov za skok na glavo v svet teatra – Dan norosti! Takrat … tako drugače kot danes … je bilo v preddverju KD Mengeš vse tiho, blizu vrat pa mizica z blokci, pisalom in malo blagajno. Za mizico sedita, s široko odprtimi očmi, ustanoviteljica Urška Alič in njena mami. Odprejo se vrata, vstopi gospa ‘prva’ in kupi 2 vstopnici. Mami reče:  Urška, prvi vstopnici sva prodali! , Urška pa brž:  Ne se prehitro navduševat’, prodati moramo še vso dvorano!  … in 20 let kasneje lahko reče:

 “ Mami, izdali smo 2.000.000 vstopnic! Zdaj pa je čas za veselje! 

Špasovih 20 let smeha

V 20 letih se nam je zgodil – cel teater! Zaigrali smo vam več kot 5.000 ponovitev predstav, v najboljši sezoni imeli 170.000 obiskovalcev in sejali smeh v 133 krajih po Sloveniji! Edini v kulturnem prostoru smo prejeli nagrado SUPERBRAND. Na oder smo postavili kar 35 premiernih, lastnih predstav in na Dnevih komedije osvojili vrsto nagrad. Že 20 let vas radi pozdravljamo z besedami:

 Dobrodošli! Imejte se – fajn! “

Špas teater je prvo komercialno gledališče v Sloveniji in edino iz tistega časa, ki ne le da živi, ampak diha s polnimi pljuči! Že nekaj let se muza pod žarometi naslova najbolj obiskanega gledališča v Sloveniji. Seveda, vi imate v naših predstavah radi veselje, optimizem, zabavo in smeh, mi pa vas in ustvarjalnost brez meja. In že 20 let je Špas brez donacij ali državne pomoči! Saj veste, kaj to pomeni!

Špas teater v številkah

Občinstvo Špasa podira slovenske rekorde

Vi in mi – skupaj snujemo zgodovino slovenskega gledališča že 20 let! Naša želja je razvijati in soustvarjati gledališko umetnost, predvsem pa vam, občinstvu, neprestano dajati razloge za smeh in kakovostno zabavo.

Špas teater pripada ljudem – to potrjujejo obiski naših predstav, število razprodanih predstav, gostovanj širom po državi in več kot izjemen obisk naših največjih uspešnic. Špas teater je v 20 letih brez dvoma postal gledališče Slovenk in Slovencev, gledališče vseh nas.

Predstave rekorderke

Predstava 5moških.com je vaša absolutna rekorderka, ogledalo si jo je 227.700 obiskovalcev, igrali pa smo jo tudi na Prešernovem trgu v Ljubljani pred 20.000 glavo množico. Sestrsko predstavo 5žensk.com si je ogledalo kar 184.222 gledalk in gledalcev. Denis Avdić in Vid Valič sta vas navduševala povsod po Sloveniji, v Hali Tivoli in tudi na Kongresnem trgu – zabeležila pa kar 135.374 obiskovalcev. Prvi del trilogije Slovenska muska od A do Ž si je ogledalo že 125.458 obiskovalcev in tudi naše druge predstave so bile fantastično obiskane, Stevardese pristajajo in Moška copato je videlo več kot 100.000 gledalk in gledalcev. Še bi lahko naštevali, a vam raje rečemo:

 Hvala vam, drago občinstvo, brez vas to ne bi bilo mogoče! “

Predstave na velikih odrih

Se spomnite ‘velikih’ predstav, kjer smo skupaj krepko prestavili meje gledaliških dvoran in igrali za 10.000 ali 20.000 ljudi? Priredili smo Gledališki maraton, pet in polurni gledališki spektakel, ki je bil razprodan v le nekaj dneh, igrali smo tudi na Prešernovem trgu in dvakrat na Kongresnem trgu v Ljubljani, televizijske kamere pa so nastope ponesle do 100.000 gledalk in gledalcev. Rekordnih 5.900 obiskovalcev je s smehom zatreslo ljubljansko Halo Tivoli ob predstavi 5moških.com, dvorana pa je poskakovala, kot na najboljši tekmi, tudi na stand-up večeru Udar po moško v izvedbi Vida Valiča in Denisa Avdića. Velike ideje pa še kar prihajajo…

Dobrodelnost – sreča za vse

Predstave Špas teatra je do danes krojilo že več kot 300 priznanih gledaliških ustvarjalcevigralcev, režiserjev, kostumografov, scenaristov, tekstopiscev, glasbenikov, koreografov, oblikovalcev zvoka in luči… Ob tisočih predstavah pa smo organizirali tudi veliko dogodkov, dobrodelnih predstav, brezplačnih javnih prireditev in licitacij, na katerih smo zbirali tudi sredstva za ljudi, ki potrebujejo pomoč skupnosti. Čeravno komercialno gledališče brez kakršnih koli donacij, smo v 20 letih in z vašo pomočjo zbrali okoli 500.000 evrov in do zadnjega evra podarili priznanim ustanovam, ki rešujejo družbene, socialne in zdravstvene težave posameznikov, prikrajšanih za kakovost življenja.

Urška in Špas – zaljubljena že 20 let

Ko je Urška Alič, ustanoviteljica Špas teatra, na oder postavila Dan norosti, se je prava norost šele začela. Iz leta v leto producira najboljše komedije domačih in tujih avtorjev. Gledališče komedije vodi s prefinjenim kompasom intuicije, močjo lokomotive in velikim srcem. Z veliko mero inovativnosti energično poganja kolesje popularizacije gledališča v Sloveniji. In za to je leta 2012 prejela Viktorja za posebne dosežke. Je tudi aktivna ambasadorka dobrodelne Fundacije Podarimo jim sanje. Dvakrat nominirana za nagrado Poslovnež leta in dvakrat za Slovenko leta (2007 in 2016) že 20 let neguje vizijo o ‘gledališču vseh Slovenk in Slovencev’. Vsakih dvajset minut se ji utrne nova ideja in najboljše pri tem je, da se jih večina tudi uresniči. Njeno življenje in življenje vseh v njeni bližini je – brez izjem – ŠPAS.

Zakaj je harlekinček znak Špas teatra?

Komičen možic v karirastem kostumu in s smešno kapo z zvončki je zaščitni znak Špas teatra že 20 let. Vznesen in lahkega srca, spreten in bistroumen, je sopotnik glavnega junaka (v našem primeru ste junak občinstvo). Spodnaša ustaljenost in preme načrte ter vedno zasleduje le srečo. Je duhovit, nabrit in iznajdljiv, malo pa tudi romantičen… Natanko tak, kot si ga je zamislila Comedia del’Arte že v 16. stoletju. In natanko tak, kot je Špas teater.

Vse najboljše Špas teater in najboljše občinstvo!

Ta stran uporablja piškotke, da lahko zagotavlja najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Če nadaljujete, se strinjate z uporabo piškotkov na tej strani... OK